V. Mangalica Fesztivál 2012. február 3-5.
Idén
a szervezők döntése alapján új helyszínre költözött az V. Mangalica Fesztivál.
Az új helyszín az eddigiektől eltérően nem a Vajdahunyad vára és bekötőútjai
voltak, hanem az V. kerületben található Szabadság tér. Az idén is, mint minden évben a fesztivál helyszínére a belépés a
látogatók számára ingyenes volt.
A
pénteken délben kezdődő fesztivál forgataga az árusító pavilonok elfoglalásával
már kora reggel elkezdődött. A nem kis mennyiségben felsorakoztatott kolbász,
szalámi, szalonna, és egyéb sertés termékek közül ha nehezen is, de az értékesítők elért eredményei alapján
talán már könnyebben lehetett kiválasztani. Mint minden évben idén is
kiosztottak a termelők, kereskedők részére termék-díjakat. Általában akik itt
értékesítenek, valamely évben mind elértek eredményt. A legtöbben talán Rózsa
Péter Virágoskúti BIO termékeket felsorakoztató standjára voltak a
legkíváncsibbak, ennek eredménye is természetesen egy díj lett, amit oklevél és
elismerő kupa kísért. Személy szerint kóstoltam nála a köleses hurkát,
a tényleg valódi érlelt füstölt sonkát, a sült mangalica oldalast.
A
zord idő ellenére - ami szombaton érte el Budapestet és talán az egész országot - mégis megrendezésre került a hagyománnyá vált főzőverseny. Ennek mi is, mint
a Magyar Éléskamra csapata is részesei lehettünk. A kb. 20 fős mezőnyből
mindenki jól érezte magát és tudásának függvényében készítette el az ételét. A
mi csapatunk Tárkonyos mangalica levest főzött, aminek nagy sikere volt. Talán
akkor a sor sehol nem volt, mint a mi helyünknél, ez talán köszönhető a hideg
idő ellenére is megérkező Dobroda Magyar népi zenekar játékának is akiknek
azért jutott egy kis sátor a fejük fölé.
A házi párlat és egyéb alkoholos kiegészítők kötelező elemévé váltak a
főzőversenynek és a fesztivál egészének. A remekművet a vendégeink elfogyasztották
egy-két álruhába bújt séf úrral egyetemben és az ő elismerő szavaik nyújtották
a legnagyobb örömet és díjat. Tehát nyertünk a vendégeink bizalmát, elismerését
és az arcukra kiült elégedett mosolyt az étel elfogyasztása után.
A
díjátadó után a fesztivál forgataga folytatódott. Ételek tekintetében a profi
büfések belehúztak és rostlapon sütötték a csülköket, kolbászokat, spanyol
tepsiben a ragukat, zöldségköreteket, üstökben és régi sparhelteken
levesfőzőkben melegedett az ízesített forralt bor. Sajnos a Mangalica burger
nem nyerte el a vendégek tetszését vagy talán a zord idő ellenére nem egyedüli
értékesítőként vasárnap már nem jelentek meg a fesztiválon.
A
fesztivál színvonalát a mangalica és egyéb húskészítmények mellett manufakturális
háztáji, kézműves és egyéb kiskereskedelmi termékekkel színesítették. Ennek
elsőszámú termékei voltak a tejtermékek. A legkülönfélébb sajtok, házi
tejfölök, tejszínek. A kiváló, finom füstölt
sajtok sokaságából az ember nem is tudott választani. A tejtermékeket
színesítették a különböző olajok és egyéb ötletes termékek, mint például a
fokhagymával töltött meggy saját levében. (Azt azért el tudjuk képzelni, hogy
egyesével megtöltik a meggyszemeket.) A másik színfoltja a fesztiválnak a Magyar
Portéka remek kézműves cserépedényei voltak, amelyekkel igazán fel lehet
készülni egy nagyobb családi eseményre, főleg akkor, ha kemencénk is van.
Egyébiránt a mai fazekasság törekszik a gázon is és natúr sütőben is
használható edények készítésére éppen ezért van a külső belső máz. A levesfőzők
és káposztafőzőket lángon is használhatjuk egy vaslapot a gázrózsa fölé
helyezve, mert ez némileg visszafogja a közvetlen hőt.
Az
idei mangalica fesztiválon is - mint az utóbbi pár évben - a rádiós műsorvezető
Rákóczi Feri hivatott a díjak bemondására és egyéb iránt idén a főzőverseny
egyik bírálóbizottság tisztségére is. Ott volt még a zsűriben Bereznay Tamás is, aki többek között a "Főzni
gyerekjáték" című könyvet írta.
Szerintem idén rosszabb volt a minősége mind a főzőversenynek, mind a díjaknak, mind a fesztiválnak. Viszont jobb volt a minősége a helyszínnek, így nem kellett sárban taposni és az emberek is kényelmesebben elfértek, már ha nem olyan standoknál jártak, mint például a Kocsis tanya ahol mozdulni sem lehetett. Összességében nekem a fesztivál tetszett és akár hogy is jövőre folytatjuk….
Szerintem idén rosszabb volt a minősége mind a főzőversenynek, mind a díjaknak, mind a fesztiválnak. Viszont jobb volt a minősége a helyszínnek, így nem kellett sárban taposni és az emberek is kényelmesebben elfértek, már ha nem olyan standoknál jártak, mint például a Kocsis tanya ahol mozdulni sem lehetett. Összességében nekem a fesztivál tetszett és akár hogy is jövőre folytatjuk….
-
Cseh
Róbert -
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése