2012. február 21., kedd


V. Mangalica Fesztivál 2012. február 3-5.


Idén a szervezők döntése alapján új helyszínre költözött az  V. Mangalica Fesztivál. Az új helyszín az eddigiektől eltérően nem a Vajdahunyad vára és bekötőútjai voltak, hanem az V. kerületben található Szabadság tér. Az idén is, mint minden évben a fesztivál helyszínére a belépés a látogatók számára ingyenes volt.
A pénteken délben kezdődő fesztivál forgataga az árusító pavilonok elfoglalásával már kora reggel elkezdődött. A nem kis mennyiségben felsorakoztatott kolbász, szalámi, szalonna, és egyéb sertés termékek közül ha nehezen is, de az értékesítők elért eredményei alapján talán már könnyebben lehetett kiválasztani. Mint minden évben idén is kiosztottak a termelők, kereskedők részére termék-díjakat. Általában akik itt értékesítenek, valamely évben mind elértek eredményt. A legtöbben talán Rózsa Péter Virágoskúti BIO termékeket felsorakoztató standjára voltak a legkíváncsibbak, ennek eredménye is természetesen egy díj lett, amit oklevél és elismerő kupa kísért. Személy szerint kóstoltam nála a köleses hurkát, a tényleg valódi érlelt füstölt sonkát, a sült mangalica oldalast.

A zord idő ellenére - ami szombaton érte el Budapestet és talán az egész országot - mégis megrendezésre került a hagyománnyá vált főzőverseny. Ennek mi is, mint a Magyar Éléskamra csapata is részesei lehettünk. A kb. 20 fős mezőnyből mindenki jól érezte magát és tudásának függvényében készítette el az ételét. A mi csapatunk Tárkonyos mangalica levest főzött, aminek nagy sikere volt. Talán akkor a sor sehol nem volt, mint a mi helyünknél, ez talán köszönhető a hideg idő ellenére is megérkező Dobroda Magyar népi zenekar játékának is akiknek azért jutott egy kis sátor a fejük fölé.  A házi párlat és egyéb alkoholos kiegészítők kötelező elemévé váltak a főzőversenynek és a fesztivál egészének. A remekművet a vendégeink elfogyasztották egy-két álruhába bújt séf úrral egyetemben és az ő elismerő szavaik nyújtották a legnagyobb örömet és díjat. Tehát nyertünk a vendégeink bizalmát, elismerését és az arcukra kiült elégedett mosolyt az étel elfogyasztása után.

A díjátadó után a fesztivál forgataga folytatódott. Ételek tekintetében a profi büfések belehúztak és rostlapon sütötték a csülköket, kolbászokat, spanyol tepsiben a ragukat, zöldségköreteket, üstökben és régi sparhelteken levesfőzőkben melegedett az ízesített forralt bor. Sajnos a Mangalica burger nem nyerte el a vendégek tetszését vagy talán a zord idő ellenére nem egyedüli értékesítőként vasárnap már nem jelentek meg a fesztiválon.
A fesztivál színvonalát a mangalica és egyéb húskészítmények mellett manufakturális háztáji, kézműves és egyéb kiskereskedelmi termékekkel színesítették. Ennek elsőszámú termékei voltak a tejtermékek. A legkülönfélébb sajtok, házi tejfölök, tejszínek. A kiváló, finom füstölt sajtok sokaságából az ember nem is tudott választani. A tejtermékeket színesítették a különböző olajok és egyéb ötletes termékek, mint például a fokhagymával töltött meggy saját levében. (Azt azért el tudjuk képzelni, hogy egyesével megtöltik a meggyszemeket.) A másik színfoltja a fesztiválnak a Magyar Portéka remek kézműves cserépedényei voltak, amelyekkel igazán fel lehet készülni egy nagyobb családi eseményre, főleg akkor, ha kemencénk is van. Egyébiránt a mai fazekasság törekszik a gázon is és natúr sütőben is használható edények készítésére éppen ezért van a külső belső máz. A levesfőzők és káposztafőzőket lángon is használhatjuk egy vaslapot a gázrózsa fölé helyezve, mert ez némileg visszafogja a közvetlen hőt.

Az idei mangalica fesztiválon is - mint az utóbbi pár évben - a rádiós műsorvezető Rákóczi Feri hivatott a díjak bemondására és egyéb iránt idén a főzőverseny egyik bírálóbizottság tisztségére is. Ott volt még a zsűriben Bereznay Tamás is, aki többek között a "Főzni gyerekjáték" című könyvet írta.  
Szerintem idén rosszabb volt a minősége mind a főzőversenynek, mind a díjaknak, mind a fesztiválnak. Viszont jobb volt a minősége a helyszínnek, így nem kellett sárban taposni és az emberek is kényelmesebben elfértek, már ha nem olyan standoknál jártak, mint például a Kocsis tanya ahol mozdulni sem lehetett. Összességében nekem a fesztivál tetszett és akár hogy is jövőre folytatjuk….
-         Cseh Róbert - 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése